Pyszny torcik bananowy bez pieczenia o soczyście żółtym kolorze, przygotowany na bazie nektaru bananowego. Deser jest orzeźwiający i nie za słodki, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na cieplejsze dni.
Składniki:
-3 banany
-1 l nektaru bananowego
-ok 80 g małych, okrągłych biszkoptów
-200 g ciasteczek typu "delicje"
-2 opakowania budyniu śmietankowego
-2 opakowania budyniu bananowego
-2 opakowania galaretki cytrynowej
-4,5 łyżeczki cukru
-1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
-0,5 l wrzątku
Bananowiec bez pieczenia z delicjami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy biszkoptami.
2.Budynie mieszamy w 200 ml nektaru, aby nie było grudek. Pozostały sok zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Cały czas mieszając zawartość garnka wlewamy budynie. Ciągle mieszamy, aż się zagotują. Gdy masa zgęstnieje zdejmujemy z ognia.
3.Połowę masy (jeszcze gorącej) wylewamy na biszkopty. Układamy delicje. Między nie wciskamy pokrojonego w półplasterki jednego banana. Wylewamy pozostałą masę, czekamy aż ostygnie i wkładamy do lodówki.
4.Galaretki rozprowadzamy w 0,5 l wrzątku. Gdy zaczną tężeć pozostałe dwa banany kroimy w grube plasterki. Banany "wciskamy" w masę budyniową i zalewamy tężejącą galaretką. Torcik wkładamy na noc do lodówki. Smacznego!
Komentarze