2 dojrzałe ( ale nie za mocno ) banany
2 duże wiejskie jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 szk mleka 3,2 %
300 g mąki pszennej typ 450
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo :
olej do smażenia
maliny do dekoracji
małe listki mięty
cukier puder do posypania
Bananowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić do miski, wlać mleko, dodać cukier i wymieszać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać aż nie będzie grudek. Banany obrać i rozgnieść widelcem po czym dodać do ciasta i wymieszać. Patelnię rozgrzać, wlać olej i nalewać porcje ciasta. Smażyć placuszki na złoto brązowy kolor z obu stron a potem placuszki po wyjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym. Odsączone placuszki układać na talerzu, posypać cukrem pudrem i udekorować malinami i miętą.
Komentarze