Ciasto francuskie jest delikatne i wspaniale nadaje się do formowania różnych kształtów.Dzieciom spodobają się takie ciasteczkowe bałwanki.Można użyć gotowego ciasta francuskiego.
Bałwanek z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty cista francuskiego ułożyć na pergaminie.Wyciąć z nich kształty potrzebne do przygotowania 16 bałwanków:16 małych kółek,16 średeniej wielkości kółek,16 większych kółek.Ponadto wycinamy kształt kapelusza(16 sztuk).
2.Nakładamy na siebie 3 kółka(małe,średnie i duże),powstanie bałwanek.Teraz na najmniejszym kółku(głowie bałwanka) umieszczamy kapelusz z cista.Z drażetek tworzymy wzór guzików.Z małych kolorowych kropeczek cukrowych tworzymy wzór ust bałwanka,a z białych gwiazdek cukrowych oczy.Ponadto z pozostałości ciasta przygotowujemy 16 małych kuleczek-będą to noski bałwanków.
3.Do nagrzanego piekarnika(temperatura 220 stopni C)wkładamy blachy z przygotowanymi bałwankami i pieczemy 15 minut na złoty kolor.W tym samym czasie możemy upiec tez inne ciastka z ciasta francuskiego,wykorzystując całą powierzchnię piekarnika.
4.Krótko ostudzić.Bałwanki nabić na drewniane szpatułki do szaszłyków,a na samej gorzę nabić truskawkę.Szpatułki wbić w owoce,np. w kiwi lub arbuza.Ustawić na stole,dzieci będą zachwycone.
Komentarze