Bajaderki

4.5 (189 ocen)

Pyszne bajaderki jak z cukierni. To idealny sposób na wykorzystanie zalegających nam resztek ciast i ciasteczek.

Składniki:

  • -25 dag resztek ciast
    -25 dag ciasteczek (herbatniki, biszkopty, krakersy)
    -1 tabliczka czekolady gorzkiej
    -1 tabliczka czekolady mlecznej
    -3 łyżki ulubionego likieru (u mnie ajerkoniak)
    -3/4 szklanki śmietany 36%
    -1/2 szklanki rodzynek
    -1/2 szklanki mieszanki owoców kandyzowanych (ananas, papaja, skórka pomarańczowa)
    -1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

    Polewa:
    -1 tabliczka czekolady deserowej do gotowania
    -50 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Likiery Ciasto Bajaderka

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę mleczną i gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy posiekane resztki ciast i rozdrobnione ciasteczka, lekko ubitą śmietanę, bakalie i likier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do stężenia (około 2-3 godziny)
  • 2. Następnie umoczonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy kulki. Czekoladę do gotowania roztapiamy z masłem według instrukcji na opakowaniu. Wylewamy łyżką na gotowe bajaderki, odstawiamy aż polewa stężeje.

Porady

-Zamiast czekolady do gotowania można użyć zwykłej gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Likier Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować