Kajmakowe kuleczki (bajaderki)

5 (9 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, proste i bardzo szybkie do przygotowania. Idealne na wizytę niezapowiedzianych gości. Sprawdzą się również na Sylwestra, karnawał czy tłusty czwartek itp.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • ok. 250 g masy kajmakowej,
    • ok. 100g herbatników,
    • ok. 100g kruchych ciastek,
    • szczypta soli (opcjonalnie),
    • opcjonalnie 1-2 łyżeczki likieru słony karmel (lub kokosowego, amaretto itp)
Wystaw ocenę:

5 (9 ocen)

Zobacz również:

Bajaderka

Kajmakowe kuleczki (bajaderki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka miksujemy na piasek, następnie łączymy z masą kajmakową. Dodajemy szczyptę soli. Jeśli lubimy słodkości z alkoholową nutą to dodajemy likier.
    Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy kuleczki. Gotowe obtaczamy w wiórkach kokosowych, można je wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni. Schładzamy w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Herbatniki Likier Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować