Pyszne, proste i bardzo szybkie do przygotowania. Idealne na wizytę niezapowiedzianych gości. Sprawdzą się również na Sylwestra, karnawał czy tłusty czwartek itp.
10 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki:
• ok. 250 g masy kajmakowej,
• ok. 100g herbatników,
• ok. 100g kruchych ciastek,
• szczypta soli (opcjonalnie),
• opcjonalnie 1-2 łyżeczki likieru słony karmel (lub kokosowego, amaretto itp)
Kajmakowe kuleczki (bajaderki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka miksujemy na piasek, następnie łączymy z masą kajmakową. Dodajemy szczyptę soli. Jeśli lubimy słodkości z alkoholową nutą to dodajemy likier.
Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy kuleczki. Gotowe obtaczamy w wiórkach kokosowych, można je wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni. Schładzamy w lodówce. Smacznego!
Komentarze