Babka trocka z kaszy gryczanej.

0 (0 ocen)

Gryka daje bogactwo i dostatek, jest magicznym ziarnem mającym przynieść przyjaźń i zagwarantować dostatek w całym przyszłym roku. Stąd wielkim powodzeniem cieszą się w wigilijny wieczór dania z kaszy gryczanej .Pierogi nadziewane kaszą, bliny gryczane, kotleciki itp.

Składniki:

  • Składniki na małą 16-18 cm foremkę. Jeżeli chcemy większą ,składniki należy przemnożyć.
    250 g kaszy gryczanej
    350 ml mleka do namoczenia kaszy
    150 ml śmietany kremowej
    1 płaska łyżka cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka wody
    125 g mąki gryczanej lub pszennej
    25 g masła stopionego
    sól
    bakalie ,jeżeli na słodko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka trocka z kaszy gryczanej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka trocka 1. Kaszę zalać mlekiem i pozostawić na noc, następnie dobrze osączyć.
    Jajka utrzeć z cukrem ,dodać śmietanę i osączoną kaszę, starannie wymieszać. Sodę wymieszać z wodą ,dodać do masy. Wsypać mąkę, trochę soli, wlać ostudzone masło i wymieszać. Teraz możemy, jeżeli chcemy, dodać bakalie. Ja dodaję rodzynki i śliwki suszone. Jeżeli masa byłaby rzadka, to dosypać trochę mąki, ale wg. w/p proporcji nie powinna. Ciasto przelać do formy i piec w temp.180stop.około godziny, do suchego patyczka. Ciasto słodkie posypać cukrem pudrem.
    Życzę pomyślności.

Porady

Moja propozycja to "Babka trocka". Może być podawana na słodko lub wytrawnie. Sama w sobie jest bardzo leciutko słodkawa, świetnie zastąpi bułeczkę czy chleb. Jeżeli przekroimy i posmarujemy żurawiną mamy oryginalną słodką babkę .Jeżeli przełożymy grzybami ,mamy danie wytrawne. Temat pozostawiam otwarty...Wigilia za miesiąc

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować