Chleb z kaszy gryczanej

4.51 (152 ocen)

Przepis na chleb gdzie składnikami jest praktycznie tylko kasza, woda i sól wydawał mi się bardzo dziwny. Nie sądziłam iż to w ogóle może się udać a tym bardziej, że to może smakować. Zaskoczyłam się pozytywnie :-)

Składniki:


  • pół kilograma kaszy białej gryczanej niepalonej
    700 ml wody
    3 łyżeczki soli
    czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przepłukałam, wsypałam do miski i zalałam wodą. Przygotowałam to wieczorem. Na następny dzień rano (jeśli była taka potrzeba) dolałam wody. Woda musi być troszkę nad kaszą. Wsypałam 3 łyżeczki soli, wymieszałam i dalej to stało do wieczora.

    Wieczorem zblendowałam wszystko.

    Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do środka masę. I tak to stało sobie do następnego dnia do lekkiego wyrośnięcia.

    Następnie chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Przed pieczeniem wierzch posypałam czarnuszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza gryczana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować