Przepis na chleb gdzie składnikami jest praktycznie tylko kasza, woda i sól wydawał mi się bardzo dziwny. Nie sądziłam iż to w ogóle może się udać a tym bardziej, że to może smakować. Zaskoczyłam się pozytywnie :-)
Składniki:
pół kilograma kaszy białej gryczanej niepalonej
700 ml wody
3 łyżeczki soli
czarnuszka do posypania
Chleb z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przepłukałam, wsypałam do miski i zalałam wodą. Przygotowałam to wieczorem. Na następny dzień rano (jeśli była taka potrzeba) dolałam wody. Woda musi być troszkę nad kaszą. Wsypałam 3 łyżeczki soli, wymieszałam i dalej to stało do wieczora.
Wieczorem zblendowałam wszystko.
Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do środka masę. I tak to stało sobie do następnego dnia do lekkiego wyrośnięcia.
Następnie chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Przed pieczeniem wierzch posypałam czarnuszką.
Komentarze