Babka maślana z cukrową skorupką

4.5 (146 ocen)

Delikatnie cytrynowa. Polecam :)

Składniki:

  • Ciasto

    - 240 g miękkiego masła;
    - 120 g drobnego cukru;
    - 1 łyżka cukru waniliowego;
    - otarta skórka i sok z 1 cytryny;
    - 3 duże jajka;
    - 300 g mąki pszennej;
    - szczypta soli;
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
    - płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

    Dodatkowo

    - 2 łyżki drobnego cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka maślana z cukrową skorupką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    Masło, skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy zmiksuj na jasną i puszystą masę.
    Kolejno dalej miksując wbijaj po jednym jajku na zmianę z łyżką mąki. Na końcu już za pomocą szpatułki wmieszaj resztę mąki oraz sok z cytryny.
    Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy keksówki o długości mniej więcej 25 cm. Ciasto delikatnie wyrównaj i posyp dodatkowym cukrem.
    Piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku około 1 godziny do tak zwanego „suchego patyczka”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować