Maślana babka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna babka z maślaną polewą

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    250 gramów masła
    250 ml maślanki
    4 średnie jajka
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Polewa:
    100 gramów masła
    3 łyżki cukru pudru
    Łyżka ekstraktu z wanilii
    2 łyżki wody

    Dodatkowo:
    Masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Maślana babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem i wanilią na jasny krem. Pojedynczo dodaję jajka, ucieram aż masa będzie idealnie połączona, dolewam maślankę.
    Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników i łączę w jedną gładką masę. Ciasto przelewam do foremki na babkę, wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą. Babkę piekę 55-60 minut w 190 stopniach. Lekko studzę.
    Roztapiam masło z cukrem, wanilią i wodą. Wierzch babki nakłuwam nożem, polewam polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować