Maślana babka z kisielu pełna nut pomarańczy

4.38 (21 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kwaskowa , puszysta , pełna aromatu , szybka do przygotowania ... babka :) Doskonała na święta ale i każdy inny dzień :)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    4 kisiele o smaku pomarańcza - 58 g każdy
    3/4 szklanka mąki pszennej
    200 g masła
    3/4 szklanka cukru
    1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
    4 łyżki soku z pomarańczy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Lukier :
    4-5 łyżek soku z pomarańczy
    około 3/4 szklanki cukru pudru
    Dodatkowo:
    forma posmarowana masłem i osypana tartą bułką
    ozdoby cukrowe - wedle uznania
Wystaw ocenę:

4.38 (21 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Maślana babka z kisielu pełna nut pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z solą ubijam na sztywno .
  • 2. Do masła dodaję cukier i żółtka , miksuję na puszysty krem .
  • 3. Do puszystego kremu daję sok i skórkę z pomarańczy oraz mąkę zmieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia , ubite biała , mieszam do po łączenia składników .
  • Maślana babka z kisielu pełna nut pomarańczy 4. Ciasto przekładam do formy , piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni , ciasto wyjmuję z formy , studzę .
  • 5. Ciasto przekładam do formy , piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni .













    Sok z pomarańczy ucieram z cukrem pudrem , polewam babkę , dekoruje ozdobami cukrowymi .

Porady

Ciasto przekładam do formy , piekę około 55 minut w temperaturze 180 stopni . U mnie szklanka to 300 ml .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować