Maślana babka gotowana z kajmakiem

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Żeby zrobić babkę gotowaną potrzebna jest foremka z przykrywką. Babka gotowana jest łatwa w wykonaniu i bardzo dobra. Będzie pięknie wyglądać na wielkanocnym stole.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    szklanka drobnego cukru
    200 g masła
    szklanka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki rumu ( Galeon )
    masło do wysmarowania formy
    2 łyżki mąki pszennej do wysypania formy
    mała puszka kajmaku do obciążenia foremki i polania babki
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Maślana babka gotowana z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną masę z dużą łyżką cukru.
    Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na kogiel mogiel. Dodawać stopniowo płynne masło i ucierać. Dodać rum. Następnie dodawać małymi porcjami wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wmieszać do ciasta pianę z białek, ale już najlepiej przy pomocy szpatułki.
    Foremkę wysmarować masłem. Pamiętać o wysmarowaniu również przykrywki. Nasypać do foremki dwie łyżki mąki pszennej i zamknąć przykrywkę. Potrząsać jak szejkerem, żeby mąka dobrze oblepiła boki i przykrywkę. Nadmiar mąki usunąć.
    Do foremki przełożyć ciasto. Zamknąć przykrywką i foremkę umieścić w garnku z zimną wodą. Obciążyć np. małą puszka kajmaku. Woda musi sięgać ok. 3/4 wysokości foremki. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny ( od zagotowania się wody ). Garnek z wodą również musi być przykryty. Jeśli jest potrzeba uzupełniać wodę wrzątkiem. Po ugotowaniu babki odczekać ok. 10 min. i wyjąć foremkę z wody. Otworzyć i poczekać kolejne 10 min. Wyjąć babkę. Przestudzone ciasto polać masą kajmakową, która pod wpływem ciepła zrobiła się płynna.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować