Żeby zrobić babkę gotowaną potrzebna jest foremka z przykrywką. Babka gotowana jest łatwa w wykonaniu i bardzo dobra. Będzie pięknie wyglądać na wielkanocnym stole.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
6 jajek
szklanka drobnego cukru
200 g masła
szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rumu ( Galeon )
masło do wysmarowania formy
2 łyżki mąki pszennej do wysypania formy
mała puszka kajmaku do obciążenia foremki i polania babki
Maślana babka gotowana z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną masę z dużą łyżką cukru.
Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na kogiel mogiel. Dodawać stopniowo płynne masło i ucierać. Dodać rum. Następnie dodawać małymi porcjami wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wmieszać do ciasta pianę z białek, ale już najlepiej przy pomocy szpatułki.
Foremkę wysmarować masłem. Pamiętać o wysmarowaniu również przykrywki. Nasypać do foremki dwie łyżki mąki pszennej i zamknąć przykrywkę. Potrząsać jak szejkerem, żeby mąka dobrze oblepiła boki i przykrywkę. Nadmiar mąki usunąć.
Do foremki przełożyć ciasto. Zamknąć przykrywką i foremkę umieścić w garnku z zimną wodą. Obciążyć np. małą puszka kajmaku. Woda musi sięgać ok. 3/4 wysokości foremki. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny ( od zagotowania się wody ). Garnek z wodą również musi być przykryty. Jeśli jest potrzeba uzupełniać wodę wrzątkiem. Po ugotowaniu babki odczekać ok. 10 min. i wyjąć foremkę z wody. Otworzyć i poczekać kolejne 10 min. Wyjąć babkę. Przestudzone ciasto polać masą kajmakową, która pod wpływem ciepła zrobiła się płynna.
Smacznego.
Komentarze