Babka kokosowa

4.5 (159 ocen)

Babka dla smakoszy kokosowych wypieków. Jest lekka i puszysta, a na dodatek łatwa do przygotowania.

Składniki:

  • - 4 jajka;
    - 150 g cukru;
    - szczypta soli;
    - 150 g mąki pszennej;
    - 80 g mąki ziemniaczanej;
    - czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 200 g roztopionego masła;
    - 50 g wiórków kokosowych.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Całe jajka utrzyj ze szczyptą soli i z cukrem na puszystą masę.
    Następnie stopniowo połącz z przesianą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejno dolej roztopione letnie masło i utrzyj składniki na jednolitą masę.
    Na koniec dosyp wiórki kokosowe i wymieszaj wszystko razem.
    Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą okrągłej formy z kominem (u mnie o średnicy 23 cm).
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
    Wyjmij i wystudź na kratce.
    Przed podaniem możesz oprósz cukrem pudrem lub polukruj. Ja najczęściej lukruję i posypuję dodatkowo wiórkami kokosowymi. Lukier przygotowuję na bazie soku z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować