Maślana babka z rumem

4.51 (196 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wyjątkowo smaczna biorąc pod uwagę prostotę przygotowania i małą liczbę składników. Mięciutka i delikatna, o mocnym aromacie rumu.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jaja (bardzo duże): 2 sztuki
    - masło: 140 gramów
    - cukier puder: 140 gramów
    - mąka tortowa: 140 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - rum: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.51 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Maślana babka z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • 2. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem do białości, dodać mąkę, proszek do pieczenia, roztopione masło i rum, wymieszać mikserem. Dodać pianę z białek i delikatnie mieszać łyżką w jedną stronę aż całość się połączy. Przełożyć do formy na babkę o górnej średnicy 15 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  • 3. Piec około 40 minut w temp. 180 st.C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Wyjąc z formy i wystudzić. Można polać polewą lub posypać cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować