babeczki z owocami

4.49 (165 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe, delikatne, kruche i owocowe babeczki prezentują się pięknie na każdej uroczystości zwłaszcza jeśli są dzieci, które uwielbiają kolorowe słodkości.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gotowe kruche babeczki 12 sztuk lub z przepisu.

    Kruche babeczki :
    0,5 kg mąki
    1 łyżka smalcu
    120g margaryny Kasia
    3 żółtka
    3 łyżki gęstej śmietany np.18%
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    różne owoce: truskawki, winogrono, mandarynki.
    kremówka 150ml + 1 śmietanfix+1 łyżeczka cukru pudru.
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Babeczki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Składniki na ciasto zagniatamy.
  • babeczki 2. Ciasto rozwałkuj i foremkami odciśnij wzór foremki. Wypełnij suchą foremkę ciastem dociskając do brzegów. Babeczki pieczemy około 15 minut w 160-180 stopniach.
    Po upieczeniu foremki odwracamy i lekko pukamy w dno foremki, a babeczki powinny wyskoczyć.
  • babeczka 3. Kremówkę ubij na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru i śmietanfixem. Przełóż do szprycy z ozdobna końcówką i wyciśnij niewielka ilość z boku na babeczkę.
  • babeczki 4. Do każdej babeczki włóż kilka owoców.
    Galaretkę przygotuj wcześniej aby zaczęła już tężeć. Tężejąca wylej na nasze owoce. Pozostaw do schłodzenia na minimum godzinkę w lodówce.

Porady

Takie upieczone suche babeczki możemy przechowywać w pojemniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Truskawki Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować