Kruche, delikatne i rozpływające się w ustach...mniam
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Kruche babeczki napelnione konfiturą z czerwonej porzeczki lub jagodową z masą z mascarpone.. Uzupełnieniem są owoce i kwiatki.. Pycha...
Kruche babeczki (14szt):
600g mąki
400g masła
200 g cukru pudru
4 żółtka
Szczypta soli
Masa :
200 g mascarpone
400 g śmietana 30%
Cukier puder
Kruche babeczki z mascarpone i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzac do 200 stopni. Mąkę przesypuję przez sitko. Dodaję sól, cukier,
Żółtka i zimne masło. Zagniatam ciasto. Wkładam do woreczka i odstawiam do lodówki na min 20 min.
Foremki smaruję roztopionym masłem. Ciasto dzielę na 14 kulek i wylepiam nim foremki. Dziurkuję widelcem. Na ciasto rozkładam folię aluminiową k wsypuję po trochę fasoli żeby babeczki zachowały kształt foremki. Piekę ok 12 min po czym ściągam folie i dopiekam ok 3 min do uzyskania lekko złotgo koloru. Wykladam z piekarnika i studzę na kratce bez foremek.
Masa :
Śmietanę ubijam i pod koniec dokładam cukier. Po chwili mieszania dodaję ser. Mieszam do połączenia się składników. Masę przekładam do rękawa cukiernicze i wypełniam masą babeczki. Dekoruje wg uznania.
Komentarze