Babeczki z kremem i owocami

4.5 (141 ocen)

  • 60 min

Do wykończenia babeczek można użyć dowolnych sezonowych owoców, ale ja najbardziej lubię truskawki i borówki.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    400 g mąki
    100 g cukru
    200 g margaryny do pieczenia
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM:
    1¼ szklanki mleka 2%
    2 żółtka
    2 łyżki mąki
    ½ szklanki cukru
    OWOCE: truskawki, borówki...
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babeczki z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojoną margarynę i widelcem ugniatamy z mąką. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (najwygodniej ręką). Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
    Foremki do wypieku babeczek smarujemy margaryną, a następnie wylepiamy cienko ciastem. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gdy babeczki już się upieką, zostawiamy je do przestygnięcia, po czym wyciągamy z foremek.

    W dużym kubku mieszamy dokładnie mleko z cukrem, mąką oraz żółtkami jaj. W garnku zagotowujemy mleko. Następnie zmniejszamy gaz i cienkim strumieniem wlewamy zawartość kubka, cały czas energicznie mieszając rózgą, aby nie powstały grudki. Gotujemy do czasu, aż krem zgęstnieje.

    Do każdej ciasteczkowej foremki wkładamy kleks kremu, a na wierzch układamy owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować