Kurczak z niespodzianką (faszerowane jajka)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pomysłowe jajka faszerowane, które skuszą każdego niejadka!

  • 20 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka musztardy Dijon
    1 szczypta soli
    1 szczypta pieprzu
    1 szczypta kurkumy
    6 pieczarek
    1/2 małej cebuli
    szczypiorek
    1 kawałek papryki
    12 ziaren pieprzu

Kurczak z niespodzianką (faszerowane jajka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni z cebulką pokrojoną w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Pozostawiamy do wystygnięcia i obieramy. Za pomocą małego nożyka nacinamy zygzak wokół jajka na wysokości około 1/3 od wierzchołka i ściągamy „dekielek”. Usuwamy żółtka i rozgniatamy na gładką masę z musztardą, majonezem i przyprawami. Do głębszej części jajka nakładamy ostudzone pieczarki pokrojone z kosteczkę. Następnie z masy jajecznej formujemy główkę kurczaka i nakrywamy „dekielkiem”. Z pieprzu robimy oczka, a z papryki dziubek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy