Aromatyczne piernikowe choinki

0 (0 ocen)

Mają niesamowity smak i aromat, zachwycają nie tylko podniebienie, ale i oko ;)

Składniki:

  • Ciasto
    1/4 kg miodu
    50g margaryny Palmy z Murzynkiem
    1 czubata łyżka przypraw korzennych (goździki, cynamon, imbir, trochę startej gałki muszkatołowa)
    1/2 kg mąki pszennej
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 całe jajka
    1/4 kg cukru - drobnego kryształu

    Lukier:
    1 białko
    10 dag cukru pudru
    1 paczka cukru waniliowego
    sok z cytryny (wystarczy z polowy cytryny)

    Ponadto:
    Powidło śliwkowe do połączenia pierniczków
    Zielony barwnik spożywczy
    Dekoracje cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Aromatyczne piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozgrzać prawie do wrzenia wraz z tłuszczem i przyprawami. Na stolnicę wysypać mąkę, zmieszaną z sodą, zrobić w środku dołek i wlać gorący miód – jednocześnie zagarniając mąkę końcem noża. Następnie dodać kolejno jajka i wsypać cukier. Ciasto dokładnie wyrobić rękami.
  • 2. Rozwałkować ciasto na grubość około pół cm. Foremkami wykrawać ciastka (trzy różnej wielkości gwiazdki). Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem – zachowując odstępy, bo trochę wyrosną. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez około 10-15min, aż lekko się zrumienią.
  • 3. Przygotować lukier. Przesiany przez gęste sito cukier wsypać do miski, dodać białko, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucierać drewnianą pałką do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodać zielony barwnik spożywczy.
  • 4. Różnej wielkości gwiazdki składać razem w choinkę, przekładając powidłem śliwkowym. Na koniec polać lukrem i posypać dekoracjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Cynamon Miód Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować