Aromatyczne piernikowe choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód rozgrzać prawie do wrzenia wraz z tłuszczem i przyprawami. Na stolnicę wysypać mąkę, zmieszaną z sodą, zrobić w środku dołek i wlać gorący miód – jednocześnie zagarniając mąkę końcem noża. Następnie dodać kolejno jajka i wsypać cukier. Ciasto dokładnie wyrobić rękami.
2.Rozwałkować ciasto na grubość około pół cm. Foremkami wykrawać ciastka (trzy różnej wielkości gwiazdki). Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem – zachowując odstępy, bo trochę wyrosną. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez około 10-15min, aż lekko się zrumienią.
3.Przygotować lukier. Przesiany przez gęste sito cukier wsypać do miski, dodać białko, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucierać drewnianą pałką do momentu uzyskania gładkiej masy. Dodać zielony barwnik spożywczy.
4.Różnej wielkości gwiazdki składać razem w choinkę, przekładając powidłem śliwkowym. Na koniec polać lukrem i posypać dekoracjami.
Komentarze