Z zawodu jestem cukiernikiem. Bardzo lubię piec. To ciasto piekę na wyjątkowe okazje oraz na święta moje i mojego męża, który pochodzi z Sudanu. Wszyscy zachwycają się jego smakiem.
Składniki:
Ciasto:
● 25 dag masła
● 25 dag cukru pudru
● 1 op. cukru waniliowego
● 6 jajek
● 35 dag mąki tortowej
● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
● 10 dag rodzynek
● op. płatków migdałów
● 3 op. fig w krążkach
● 2 łyżki kakao
Masa budyniowa:
● 3/4 l mleka
● 1 łyżka cukru
● 2 op. budyniu waniliowego
● 25 dag masła
Polewa: 1/2 szkl. cukru
● 2 łyżki kakao
● 2 łyżki masła
● 2 łyżki wody
Arabskie ciasto fale nilu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pozostawiamy w temperaturze
pokojowej. Figi bez
ogonków drobno kroimy. Z białek
ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrami.
Stopniowo dodajemy miękkie
masło. Do masy jajecznej powoli
dodajemy na przemian
mąkę z proszkiem i pianę. Delikatnie
mieszamy.
2.Połowę ciasta wykładamy na
prostokątną dużą blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Do
pozostałego ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy
na białe ciasto. Posypujemy figami
i migdałami. Pieczemy 30
minut w temperaturze 200 °C.
3.Na mleku z cukrem gotujemy
budynie. Studzimy, mieszając,
aby nie powstał kożuch. Ucieramy
masło, stopniowo dodajemy
budyń. Masę wykładamy na ciasto
i posypujemy rodzynkami.
Składniki polewy zagotowujemy,
uważając, aby nie wyparowała
cała woda. Polewamy ciasto.
Odstawiamy do lodówki, by
polewa zastygła.
Komentarze