Ciasto "Fale Dunaju"

4.49 (150 ocen)

  • 60 min

To ciasto bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa. Obok Królewicza i Bawolego Oczka ;) często pojawiało się na niedzielę czy święta. Jest pyszne i efektownie wygląda. A wykonanie dość proste.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej
    3/4 szkl. cukru pudru
    1 kostka masła roślinnego
    6 jaj
    1 cukier waniliowy
    1 olejek rumowy
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    owoce z kompotu lub świeże

    Krem:
    1/2 litra mleka
    1 kostka margaryny
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    1/2 tabliczki czekolady do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Fale dunaju Desery

Ciasto "fale dunaju" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem, dodając po 1 żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie 25x36 cm). Do drugiej części dodajemy 2 łyżki wody i kakao, mieszamy, po czym wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto układamy owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
  • 2. Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny.
  • 3. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą.

Porady

Zamiast posypki z czekolady możemy zrobić polewę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować