Ciasto fale dunaju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier i nadal miksować. Gdy białka są sztywne i lśniące dodać żółtka i ubić przez chwile na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko i rozpuszczone masło. Wszystko zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać łyżka. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, wymieszać. Blaszkę (30/22) wyłożyć papierem. Na dno wylać jasne ciasto a na to ciemne (ciemne ciasto kłaść delikatnie) i delikatnie wyrównać. Wiśnie w równych odstępach lekko powciskać w ciasto. Piec około 35 min w 180C do suchego patyczka. Wystudzić.
2.Masa budyniowa: Do garnka wlać około 300ml mleka i zagotować a w pozostałym mleku rozprowadzić budyń. Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać do budyniu po łyżce masła. Masę budyniową nie miksować długo, ponieważ może się zważyć.
Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Włożyć do lodówki na około 2 godziny.
3.Polewa: Do garneczka wlać 3 łyżki gorącego mleka. Dodać cukier puder i mieszać aż cukier rozpuści się. Do mleka dodać masło i rozpuścić. Gdy trzy składniki połączą się, garnek zdjąć z palnika i dodać przesiane kakao. Dobrze wymieszać. Jeśli polewa jest zbyt gęsta dolać odrobinę mleka.
Polewę rozsmarować na cieście. Widelcem można zrobić delikatne fale.
Porady
Gdy mamy wiśnie mrożone nie rozmrażajmy ich tylko takie zamrożone dodajmy do ciasta.
Komentarze