Zapiekanka z kiszonej kapusty po transylwańsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo mięsny rumuński przepis. Zapiekanka smakuje podobnie jak bigos, jednak zawiera nieco inne składniki. Ryż i śmietana sprawiają, że potrawa ma ścisłą konsystencję i w zasadzie stanowi danie samo w sobie - nie wymagające dodatków.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag chudego wieprzowego mięsa mielonego
    35 dag kiszonej kapusty
    1 torebka ryżu
    1/2 szklanki śmietany Rama do gotowania
    1 duża cebula
    10 dag boczku wędzonego
    1 kiełbasa np. śląska
    3 łyżki smalcu
    1 i 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
    1/2 łyżeczki tymianku
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kiszonej kapusty po transylwańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posiekać i gotować przez ok 12-15 minut w 1 i 1/2 szklanki wody ze szczyptą tymianku. Po ugotowaniu ostudzić i odsączyć. Ryż ugotować na sypko w posolonej wodzie. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni (ponieważ boczek podczas smażenia zacznie się wytapiać na tłuszcz) i odstawić. Na drugiej patelni podsmażyć na smalcu pokrojoną w talarki cebulę, dodać mięso, słodką paprykę i 1/3 szklanki wody i gotować, aż odparuje. Na koniec dodać kiełbasę i boczek do mięsa i chwilę razem smażyć.
  • 2. Kapustę przełożyć do dużej miski, lub zostawić ją w garnku, w którym była gotowana i dodać do niej zawartość patelni. Wszystko razem doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną smalcu i wyłożyć połowę masy mięsno-kapuścianej, polać ją połową śmietany i wyłożyć resztę masy, którą należy polać resztą śmietany. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rumuńska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować