Margherita w ślimaku

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiana przekąska imprez, w dodatku szybka w przygotowaniu. Francuskie ciasto i sos własnej roboty.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    2 puszki pomidorów w puszce,
    1 mozzarella,
    1 mała cebula,
    2 ząbki czosnku,
    pół łyżeczki cukru,
    oregano, bazylia,
    oliwa, pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Margherita w ślimaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Pomidory umieszczamy w garnku i dusimy, mieszając od czasu do czasu i uważając aby nie przypaliły się.
    Obieraną i drobno posiekaną cebulę dusimy na patelni z dodatkiem wody i cukru. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy trochę oliwy i przeciskamy przez praskę czosnek - chwilę podsmażamy. Gdy bedzie gotowe odstawiamy na bok.
    Po ok 20 min., gdy pomidory odparują dodajemy je na patelnie, na której jest cebula i czosnek i jeszcze chwilę smażymy cały czas mieszając (ok. 5min.)
    Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
  • image-1hab31b 2. Zimne ciasto rozwałkowujemy i polewamy sosem, delikatnie go rozprowadzając. Posypujemy mozzarelle i zawijamy. Kroimy na kawałki, szer. ok. 1-1,5cm, następnie przekładamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 190-200 stopni przez ok. 10-15min. w zależności od upodobań zrumienienia.

Porady

Sos musi być zimny, aby ciasto łatwo się zwijało. Używam 1,5 powstałego sosu. Resztę można wykorzystać do innego dania np. jako sos do makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować