Knedle z bryndzą z ziemniaków fioletowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bryndzę rozetrzeć z masłem.
Ziemniaki opłukać, ugotować w łupinkach, odcedzić, wystudzić. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Przełożyć na stolnicę, dodać mąkę jajko i sól.pieprz. Wyrobić ciasto. Z ciasta formować wałek , pokroić na 2 cm plastry. Z każdego formować placuszki i nadziać farszem, zlepić. Knedle gotować w lekko osolonej wodzie 5 – 7 min. od wypłynięcia. Ugotowane knedle wyłożyć na półmisek, polać zrumienioną tartą bułką wymieszaną z roztopionym masłem. Podawać z surówkami.
Porady
Do gotujących się knedli można dodać odrobinę octu aby zachowały intensywny kolor.
Komentarze