Knedle z fioletowych ziemniaków z młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Knedle wyglądają uroczo i wybornie smakują. Rewelacja na talerzu, my jesteśmy zachwyceni i smakiem i wyglądem.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • ugotowane fioletowe ziemniaki 900 g
    ugotowana młoda kapusta z żółtym grochem ok. 260 g
    mąka ziemniaczana 150 g
    mąka pszenna ok. 25 g
    1 żółtko
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z fioletowych ziemniaków z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fioletowe ziemniaki najlepiej gotować w łupince, po ugotowaniu łatwo się obierają. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, lekko ugniatamy i dzielimy na cztery części. Z jednej części wyjmujemy ziemniaki, wsypujemy tam mąkę ziemniaczaną i kilka 1-2 łyżki mąki pszennej. Do masy dodajemy żółtko sól i dokładnie wyrabiamy.

    Nadzienie to nic innego jak ugotowana młoda kapusta a cebulką, marchewką i połówkami żółtego grochu. Po ugotowaniu odciskamy wodę, doprawiamy , pieprzem czarnym i cytrynowym, dodajemy posiekany koperek i przyprawę do bigosu.

    Fioletowe ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej formujemy kilku centymetrowy wałek. Potem kroimy w ok. 2 cm plastry. Z każdego formujemy placuszki, nadziewamy farszem z kapusty i zlepiamy. Knedle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Czas gotowania ok. 5-7 minut od wypłynięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fioletowe ziemniaki Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować