Mielonka wieprzowa do słoików

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczny i aromatyczny dodatek do kanapek.Sprawdzi się podczas wypadu w góry i na biwak. Polecam.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg boczku surowego
    2 kg łopatki wieprzowej
    2 łyżeczki czosnku suchego zmielonego
    3 płaskie łyżki soli
    2 łyżeczki pieprzu
    4 łyżki majeranku
    1/2 Litra wody lub bulionu

    Opcjonalnie:
    2-3 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory mięsne

Mielonka wieprzowa do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i mięso zmielić w maszynce, dodać zioła, przyprawy i wodę (bulion)oraz żelatynę jeśli używamy i całość dokładnie wyrobić. Mięso odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę.
  • 2. Mięso nakładać do 2/3 wysokości słoików, szczelnie zamknąć.
  • 3. Mięso poddać procesowi tyndelizacji: gotowanie w garnku z wodą:
    1 dzień- 3 godziny
    2 dzień- 2 godziny
    3 dzień- 1 godzinę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować