Ciasto Wuzetka Z Kwaśną Śmietaną

4.05 (20 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pora na klasyczna kostkę która tym razem nie składa się "z samej bitej śmietany" ale również z kwaśnej śmietany i to jest ten smaczek który sprawia że ciasto staje się wyjątkowo smaczne, spróbujcie tylko z dobra kwaśną śmietaną! ;)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 21 x 21 cm

    ciasto:
    3 jajka kl L
    1/2 szkl mąki pszennej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 czubate łyżeczki kakao
    3 łyżki oleju
    1/2 szkl cukru
    masa śmietanowa:
    170 ml dobrej kwaśnej śmietany 18 % w temp. pokojowej
    150 ml śmietanki 30 %
    3-4 łyżki cukru pudru
    2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki zimnej wody
    polewa czekoladowa:
    40 g czekolady mlecznej
    40 g czekolady deserowej
    15 g masła
    4 łyżeczki śmietany 30 %
    dodatkowo:
    1/2 słoika dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych
    100 ml śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

4.05 (20 ocen)

Ciasto wuzetka z kwaśną śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto

    1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, olejem i kakao. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, brzegów nie smarujemy niczym !
    Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
    Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
    Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy czekolada nie będzie się trzymać biszkoptu.

    Masa

    2. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy.
    3. Śmietankę słodką ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy kwaśną śmietanę i cukier puder, krótko mieszamy lub miksujemy na najwolniejszych obrotach.
    4. Żelatynę podgrzewamy i mieszamy z dwoma łyżkami masy śmietanowej, następnie wlewamy do masy i miksujemy (hartowanie ciepłej żelatyny zapobiega grudkowaniu się jej)
    5. Dół biszkoptu smarujemy dżemem, na to wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Chowamy do lodówki.

    Polewa czekoladowa

    6. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku/rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Gotową polewę wylewamy na ciasto
    7. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego i tworzymy kleksy na górze każdego ciastka. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować