500 g wątróbki drobiowej
150 g ogórków konserwowych po żydowsku (ewentualnie korniszony)
1 cebula (60 g)
150 g sera żółtego
120 g ketchup'u pikantnego
przyprawa do grilla do smaku (wg uznania)
Pizza chlebowa z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb pokroić w kosteczkę, zalać gorącym bulionem - wymieszać i odłożyć na 30 - 60 min. Następnie wbić jajka - wymieszać, dodać majeranek, bułkę tartą i mąkę. Całość wymieszać na jednolitą masę. Spód przełożyć do formy (39 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Cebulę posiekać, ogórki pokroić w plastry - warzywa wyłożyć na masę chlebową.
3.Wątróbkę umyć, osuszyć, usunąć żyłki, błonki i ewentualną żółć - ułożyć na warzywach. Całość polać ketchup'em i posypać przyprawą do grilla.
4.Wierzch pizzy przykryć startym na tarce lub pokrojonym serem.
5.Piec 35 - 40 min (180 - 200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.
Porady
Czas prygotowania potrawy nie uwzględnia czasu moczenia chleba.
Komentarze