Pierogi estońskie

3.5 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Kuchnia estońska ma rosyjskie korzenie, natomiast współcześnie bliżej jej do kuchni skandynawskiej. Jest prosta i oparta na rybach i warzywach. Podczas mojej podróży po Estonii natknąłem się na pyszne pierogi, które idealnie odzwierciedlają fuzję obu tych tradycji kulinarnych. Pierogi, na które przepis znajdziecie poniżej, formą nie różnią się wiele od tych, które znamy na co dzień natomiast farsz oparty na wędzonej rybie zmienia całkowicie ich charakter. Bon appetit!

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    500 g mąki pszennej (typ 500)
    pół łyżeczki soli
    4 łyżki oleju - 50 ml
    szklanka gorącej wody - 250 ml

    Składniki na farsz
    250 g białego sera
    1 (ok. 125 g) wędzona makrela
    3 ogórki kiszone
    Pieprz, sól
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi estońskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz
    Dokładnie obieramy rybę, oddzielając mięso od skóry. Uważnie wybieramy ości. Tak przygotowaną rybę dokładnie mieszamy z białym serem. Tłustość ryby powinna dobrze związać farsz. Po dokładnym wymieszaniu farszu dodajemy pokrojony w drobną kostkę kiszony ogórek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uwaga – ryba z zasady jest dość słona więc można ograniczyć się wyłącznie do pieprzu.

    Ciasto na pierogi
    Do miski przesiewamy mąkę a następnie dodajemy sól, olej oraz szklankę gorącej wody. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto, które powinno być miękkie i elastyczne. Po wyrobieniu ciasta najlepiej jest je zawinąć w folię i odłożyć na ok. pół godziny – zapobiegnie to jego kurczeniu się podczas wałkowania.
    Ciasto rozwałkowujemy aż będzie cienkie a następnie wycinamy z niego kółka. Każde kółko z osobna odrobinkę rozciągamy w dłoniach, nadziewamy odpowiednią ilością farszu i zawijamy zlepiając jego brzegi.

    Po przygotowaniu całości wrzucamy partię pierogów do gotującej (ale nie bulgoczącej wody) i wyciągamy je ok 3-4 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię.

Porady

Całość możemy pokryć drobno posiekaną w kostkę, przysmażoną na złoto cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela wędzona Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować