Kanelbullar czyli cynamonowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kanelbullar czyli cynamonowe bułeczki

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    - 25 g świeżych drożdży,
    - 1/2 szklanki ciepłego mleka,
    - 1 łyżka mąki
    - 1 łyżeczka cukru.

    Ciasto:
    - 260 g mąki pszennej + kilka łyżek (2-3 w zależności od konsystencji ciasta) + odrobina do podsypania,
    - szczypta soli,
    - 80 g drobnego cukru do wypieków,
    - 1 jajko,
    - 70 g masła (stopionego),
    - 1 żółtko + 2 łyżki mleka (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem).

    Nadzienie:
    - ok. 2 łyżki cynamonu,
    - ok. 2 łyżki brązowego gruboziarnistego cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kanelbullar czyli cynamonowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:
    Do miski wkładamy i kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru drobnoziarnistego do wypieków oraz łyżeczkę mąki pszennej. Wlewamy 1/2 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, dokładnie mieszamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości (uwaga: jeśli tak się nie stanie to proces przygotowania rozczynu trzeba powtórzyć od nowa!).
    Ciasto:
    Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie urośnięty rozczyn. Łyżką zagarniamy mąkę do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodajemy jajko i dalej mieszamy zagarniając mąkę. Wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając dodajemy powoli, partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski podsypanej odrobiną mąki. Ciasto jest lepiące i takie ma być. Jeśli za bardzo się lepi możemy dodać 1-2 łyżki mąki, ale nie za dużo, żeby ciasto nie było zbite, ma się trochę lepić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 - 2 godz. W tym czasie powinno dwukrotnie powiększyć objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki. Możemy ciasto podzielić na 2 części, będzie łatwiej wałkować i zlepiać rolady. Grubość ciasta to minimum 0,5 cm, ale lepiej zostawić ciut grubsze. Na cieście wykładamy cynamon z cukrem (wcześniej zmieszany), pozostawiając dookoła trochę ciasta do zlepienia. Zwijamy w rulon jak roladę. Kroimy w poprzek na kawałki szerokości ok.2 cm. szerokości. Pocięte ślimaki wkładamy na papilotki, lub kładziemy na blaszce na papierze do pieczenia zostawiając odrobinę miejsca w okół, gdyż jeszcze urosną w piekarniku. Smarujemy boki i wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Ślimaki zostawiamy na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C opcja góra - dół (bez termoobiegu!) Po upieczeniu ślimaczki wyjmujemy na kratkę do przestygnięcia. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować