Zakręcone pierogi

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Istne szaleństwo kolorów. Wszyscy byli zauroczeni a pierogi znikały w mgnieniu oka. Ciasto z dodatkiem zsiadłego mleka jest delikatne i idealnie się zagniata. Dodatek oleju rzepakowego powoduje, że ciasto jest elastyczne, dobrze się rozwałkowuje a po ugotowaniu pierogi się nie kleją.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • iasto : 330 g
    kakao 15 g
    szczypta czerwonego barwnika
    olej 4 łyżki
    zsiadłe mleko 200 ml
    szczypta soli
    Nadzienie : twaróg chudy 330 g
    miód lub syrop z agawy 1 łyżka
    skórka pomarańczowa
    imbir kandyzowany 30 g ( opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Zakręcone pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Jeśli używamy imbir, kroimy go w drobną kostkę zalewamy gorącą wodą po 15 minutach odcedzamy.
    Przygotować 3 miseczki.
    Do dwóch wsypać po 115 g mąki, do trzeciej 100 g i dosypać do niej 15 g kakao.
    Kwaśne mleko i olej po równo rozlać do każdej miski i odrobinę posolić.
    Do jednej miski ( bez kakao ) dodać szczyptę barwnika.
    Zagniatamy każde ciasto oddzielnie i chowamy każde do oddzielnej torebki foliowej. Schładzamy około 20 minut.
    W tym czasie robimy nadzienie.
    Twaróg rozgniatamy łyżką, dodajemy miód, skórkę pomarańczową i imbir.
    Wyjąć kulki ciasta z lodówki i każdą część rozwałkować na prostokąt.
    Nałożyć na siebie trzy płaty ciasta i zrolować wzdłuż dłuższego boku.
    Rulon ciasta pokroić ostrym nożem na plastry grubości ok. 1,5 -2 cm. Krążki rozwałkować na placuszki śr. 9-10 cm.
  • pierogi 2. Na każdy placek ciasta nałożyć po czubatej łyżeczce nadzienia serowego i starannie zlepić brzegi.
    Ja używałam przyrządu do pierogów.
    Gotowe pierogi kłaść na stół, lekko podsypany mąką.
    Pierogi gotować ok. 2 minut wrzucając partiami na osolony wrzątek. Wyjmować łyżką cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować