REKLAMA

Dwuwarstwowe pierogi

wyświetlono: 95 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie. Smaczne i szybkie danie na bezmięsny obiad.

opublikowany: 24.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    100 g mąki orkiszowej
    20 g masła
    200 ml wody gorącej
    szczypta soli
    Farsz:
    Jabłko umyte, obrane i pokrojone w drobna kostkę
    cukier
    Farsz nr 2 :
    350 g ziemniaków
    150 g sera białego
    Sól
    Pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy. Gdy wystygną, przepuszczamy przez praskę. Biały ser rozkruszamy widelcem i dodajemy ziemniaki, sól, pieprz i wszystko łączymy.
    Jabłko myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę i dodajemy łyżeczkę cukru. Robimy ciasto na pierogi.
    Odważamy mąkę i masło, dodajemy szczyptę soli i wszystko zalewamy wrzątkiem. Energicznie mieszamy łyżką. Jak już ciasto przestygnie (troszeczkę tak, że nie parzy w ręce) to ugniatamy ręką. Ciasto dzielimy na trzy części i wałkujemy cienko. Wykrawamy z ciasta parzystą ilość mniejszych kółek i nieparzystą ilość większych kółek. Z jednego małego kółka z ciasta robimy pieróg z farszem z sera, a z drugiego małego kółka pieróg z nadzieniem jabłkowym. Oba pierożki z różnymi farszami układamy jeden na drugim i delikatnie spłaszczamy. Na koniec dwa pierogi owijamy większym kółkiem z ciasta i lepimy jak pierogi. Wrzucamy na gotującą wodę. Gotujemy od wypłynięcia jeszcze z jedną lub dwie minuty.
    Smacznego.

Porady

Farsze mogą być różne wedle uznania np.biały ser i szpinak. Podajemy ze śmietaną lub masłem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Słodko Słodka Zdjęcie do publikacji.

Pierogi Ruskie

Ten rodzaj pierogów to jeden z moich ulubionych,zaraz po z kapustą i grzybami ;-) Robię je dość często w trakcie roku.

kategoria: Pierogi opublikowany: 12.03.2018 | wyświetlono: 1070 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE