Idealne smakują z barszykiem czerwonym! Można je podawać na ciepło ale także doskonale smakują na zimno. Polecam na Wigilię!
Składniki:
Ciasto
- 50 dag mąki
- 15 dag masła
- 10 dag drożdży
- szklanka mleka
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
Farsz
- ok 80 dag kapusty kiszonej
- 30 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- olej
- sól,pieprz
- ok 2 łyżki margaryny
Dodatkowo
- 1 jajko
- tłuszcz do wysmarowania formy
- łyżka pestek słonecznika
Pieczone pierożki z farszem kapuściano-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka,szczyptą cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić (nie gotować)
Resztę mąki przesiać z solą,dodać wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wyrabiając wlewać po łyżce roztopionego masła. Odstawić do wyrośnięcia.
2.Kapustę obgotować do miękkości, wystudzić i pokroić drobno.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na margarynie,dodać kapustę i smażyć chwilkę.
Osobno podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę na oleju.
Wszystko przełożyć do miski .Wymieszać i doprawić.
3.Ciasto rozwałkować (grubość mniejwięcej taka jak na zwykłe pierogi). Pokroić na kwadraty (ja kroiłam ok 10cm-10cm ale mogą być mniejsze) i nakładać na nie ok 2 łyżeczki farszu. Składać i sklejać po przekątnej, nacisnąć lekko widelcem dla lepszego sklejenia się brzegów.
Posmarować rozkłuconym jajkiem, posypać słonecznikiem i układać na natłuszczonej blaszce.
Piec w nagrzanym piekarniku (180stopni) ok 30 min
Komentarze