PIECZONE PIEROŻKI Z FARSZEM KAPUŚCIANO-PIECZARKOWYM

4.5 (187 ocen)

Idealne smakują z barszykiem czerwonym! Można je podawać na ciepło ale także doskonale smakują na zimno. Polecam na Wigilię!

Składniki:

  • Ciasto
    - 50 dag mąki
    - 15 dag masła
    - 10 dag drożdży
    - szklanka mleka
    - pół łyżeczki soli
    - szczypta cukru

    Farsz
    - ok 80 dag kapusty kiszonej
    - 30 dag pieczarek
    - 1 duża cebula
    - olej
    - sól,pieprz
    - ok 2 łyżki margaryny
    Dodatkowo
    - 1 jajko
    - tłuszcz do wysmarowania formy
    - łyżka pestek słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Pieczone pierożki z farszem kapuściano-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłego mleka,szczyptą cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić (nie gotować)
    Resztę mąki przesiać z solą,dodać wyrośnięty rozczyn i resztę ciepłego mleka. Wyrabiając wlewać po łyżce roztopionego masła. Odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Kapustę obgotować do miękkości, wystudzić i pokroić drobno.
    Pieczarki pokroić i podsmażyć na margarynie,dodać kapustę i smażyć chwilkę.
    Osobno podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę na oleju.
    Wszystko przełożyć do miski .Wymieszać i doprawić.
  • 3. Ciasto rozwałkować (grubość mniejwięcej taka jak na zwykłe pierogi). Pokroić na kwadraty (ja kroiłam ok 10cm-10cm ale mogą być mniejsze) i nakładać na nie ok 2 łyżeczki farszu. Składać i sklejać po przekątnej, nacisnąć lekko widelcem dla lepszego sklejenia się brzegów.
    Posmarować rozkłuconym jajkiem, posypać słonecznikiem i układać na natłuszczonej blaszce.
    Piec w nagrzanym piekarniku (180stopni) ok 30 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować