ORZECHOWIEC

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Świetnie wyglada i również świetnie smakuje. Przepis dostałam od znajomej, pierwszy raz pieczony i wyszedł bardzo smacznie i słodko.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    3szkl. mąki pszennej
    1/2szkl. cukru
    150g margaryny
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody

    Masa budyniowa:
    3szkl. mleka
    1/2szkl. cukru
    250g margaryny
    2 budynie śmietankowe

    Warstwa orzechowa:
    250g orzechów włoskich
    75g margaryny
    3 łyżki cukru
    2 łyżki miodu

    Dodatkowo:
    orzechy do posypania
    herbata do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Orzechowiec Desery Herbaty Jajko

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Wszystkie składniki włożyć do miski, zagnieść delikatnie ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do blaszki (24x38) rozwałkować szklanką, a do drugiej dodać posiekane orzechy. Każdy placek piec ok. 11min. w 180C. Nasączyć ciasto herbatą.
  • 2. Masa budyniowa. Budynie rozpuścić w 1szkl. mleka. 2 pozostałe szkl. mleka zagotować wraz z cukrem. Do gorącego mleka wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń. Ostudzić. Do zimnego budyniu dodać margarynę, zmiksować.
  • 3. Warstwa orzechowa: Margarynę z cukrem i miodem zagotować. Gotować do rozpuszczenia składników. Następnie wsypać posiekane orzechy, wymieszać i chwilkę jeszcze podgotować.
  • 4. Przełożenie: ciasto miodowe bez orzechów- masa budyniowa-warstwa orzechowa- ciasto miodowe z orzechami-troszkę masy budyniowej- posypać orzechami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować