Karmelowy orzech

5 (143 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatna pianka karmetowo-śmietankowa wyłożona na cienkim orzechowym biszkopcie. Słodkie ciasto które rozpływa się na podniebieniu ;) Świetne do niedzielnej kawy, na przyjęcia i święta :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:

    4 duże jajka

    1/3 szklanki cukru

    1/3 szklanki mąki pszennej

    1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich

    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżka oleju


    masa:

    250 g mascarpone

    250 ml śmietanki kremówki

    1 puszka (460 g) masy kajmakowej

    2 zaokrąglone łyżeczki żelatyny

    4 łyżki wody


    do nasączenia:

    1/3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody



    do posypania na wierzch:

    4 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Biszkopty Kajmak

Karmelowy orzech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę.

    W drugiej misce roztrzepać żółtka z olejem, wlać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i mielone orzechy, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć do formy o wymiarach 31x22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
  • 2. masa:
    Żelatynę wsypać do metalowego kuka, zalać wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Wstawić na najmniejszy palnik, delikatnie podgrzać (nie dopuścić do zagotowania!) aż do jej rozpuszczenia się.

    Do miski wyłożyć mascarpone, dodać masę kajmakową i kremówkę, krótko ubić. Wlać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować.
  • 3. wykonanie:

    Ostudzony orzechowy biszkopt nasączyć wodą. Wyłożyć kajmakową masę, wyrównać. Wierzch posypać mielonymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki do stężenia masy. Podawać schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować