Kurczak po portugalsku

0 (0 ocen)

Rewelacyjny kurczak w obfitości przypraw, przede wszystkim ostrych. Dodatek włoszczyzny sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatyczny. Podstawą jest dobra marynata, w której tkwi ostrość i kompozycja smaków. Dla miłośników ostrości- poezja!

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
    Sól
    Pieprz
    Marynata:
    0,5 szklanki soku z cytryny
    1 papryczka chili
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka kolendry
    1 łyżeczka oregano
    5 ząbków czosnku
    2 liście laurowe
    100 ml oliwy z oliwek
    1 czerwona cebula
    300 g włoszczyzny paski (mrożonej Hortex)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Napoje Sok

Kurczak po portugalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą i pieprzem. W osobnej misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy sok z cytryny i oliwę z oliwek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Zalewamy mięso, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie układamy kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy marynatę. Mięso posypujemy włoszczyzną. Papier do pieczenia szczelnie zamykamy. Pieczemy w 200*C przez 60 minut. Podajemy na blaszce, na której piekło się mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować