Wieprzowina po portugalsku z małżami

0 (0 ocen)

Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży…

Składniki:

  • 300 g małży Galpeixe
    500 g szynki wieprzowej
    5 ząbków czosnku
    100 ml białego wina
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 liść laurowy
    300 g ziemniaków
    200 g marchewki z groszkiem
    Sól
    Pieprz
    Olej
    Do dekoracji: szczypiorek lub natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Napoje Sok

Wieprzowina po portugalsku z małżami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Małże rozmrażamy na sicie. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Szynkę kroimy na drobne kawałki. Marynujemy przez godzinę w winie, ostrej czerwonej papryce, przeciśniętym przez praskę czosnku, pokruszonym liściu laurowym. Następnie odsączamy z marynaty. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i dusimy około 10 minut. Podlewamy pozostałą marynatą, dodajemy ziemniaki i marchewkę z groszkiem. Doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dodajemy rozmrożone małże i dalej dusimy (do momentu otwarcia się małży).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Małże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować