Fasolka po portugalsku- Feijoada a Portugesa

4.5 (164 ocen)

Rewelacyjne połączenie wędzonego boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku.

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku
    2 cebule
    1 duży batat
    100 g koncentratu pomidorowego
    100 g ciecierzycy
    200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 szklanka bulionu
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Fasolka po portugalsku- feijoada a portugesa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na noc (około 1 szklanka wody). Batata obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka, boczek w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy boczek. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około 10 minut. Przelewamy ciecierzycę z wodą, dodajemy pokrojonego batata i połamaną żółtą fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec całość mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować