Rewelacyjne połączenie wędzonego boczku ze słodkim batatem i fasolką, zatopione w pomidorowym sosie. Wszystko dopełnia chrupiąca cieciorka. Portugalska wersja naszej fasolki po bretońsku.
Składniki:
300 g wędzonego boczku
2 cebule
1 duży batat
100 g koncentratu pomidorowego
100 g ciecierzycy
200 g żółtej fasolki szparagowej Hortex
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 szklanka bulionu
Sól
Pieprz
Fasolka po portugalsku- feijoada a portugesa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na noc (około 1 szklanka wody). Batata obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka, boczek w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulkę, dodajemy boczek. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy około 10 minut. Przelewamy ciecierzycę z wodą, dodajemy pokrojonego batata i połamaną żółtą fasolkę szparagową. Całość podlewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec całość mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Komentarze