RYŻ PO PORTUGALSKU

4.49 (164 ocen)

  • 1 min

Ryż po portugalsku to delikatne danie wszystkie składniki są równomiernie połączone. Ryż można podać z kawałkami piersi z kurczaka lub innymi mięsnymi potrawami.

  • 1 min

Składniki:

  • 200g ryżu 3łyżki oliwy z oliwek 1duża cebula 1ząbek czosnku 1łyżka koncentratu pomidorowego 800ml gorącego rosołu z kurczaka lub kostki 1łyżeczka suszonego oregano 1łyżka słodkiej papryki 25g masła sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż po portugalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy drobno posiekaną cebule i czosnek. Cały czas mieszając podsmażamy je na złoty kolor, po czym dodajemy ryż. smażymy go jeszcze przez 2minuty, dokładnie obtaczając ryż w oliwie. W tym czasie mieszamy koncentrat z rosołem i wlewamy go do ryżu. Gdy rosół sie zagotuje, dodajemy oregano, mieszamy i całość gotujemy przez ok. 30minut na małym ogniu, często mieszając. Gdy ryż wchłonie cały rosół, przy użyciu widelca, delikatnie łączymy go z papryką, solą i pieprzem, a na koniec z masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować