Lekkie danie, raczej pikantne, idealne na upalne dni. Omlet z ziarnami sezamu z duszonką z młodej marchewki i szczawiu. Proste, smaczne i zdrowe. Polecam!
Składniki:
Składniki na 2 porcje
Omlet:
4 jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 - 4 łyżeczki ziaren sezamu
sól do smaku
olej do smażenia
Doszonka:
200 g młodej marchewki
spora garść szczawiu (30 - 40g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki kminku mielonego
szczypta pieprzu cayenne
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
posiekany szczypiorek do posypania
Omlet z młodą marchewką i szczawiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej na duszonkę, dołożyć oczyszczona marchewkę pokrojoną w talarki lub kostkę, wsypać kminek i pieprz cayenne. Smażyć 5 min, mieszając.
2.Następnie dodać posiekany szczaw i czosnek. Smażyć kolejne 5 min, również mieszając.
3.Warzywa doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i czarnym pieprzem.
4.Na omlet jajka ubić z mąką i szczyptą soli do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać połowę masy jajecznej, wierzch posypać 1 - 2 łyżeczkami sezamu.
5.Gdy spód omletu będzie ścięty, odwrócić i chwilę dosmażyć. W ten sam sposób przygotować drugi omlet.
Usmażone omlety pokroić w długie paski - jak makaron spaghetti. Rozłożyć na talerze, jako dodatek podać duszoną marchewkę i szczaw. Obie porcje przybrać szczypiorkiem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze