Drożdżowe rogale na jogurcie z szynką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takie rogale są doskonałe na każdy posiłek dnia. Sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smaczne i szybkie do wykonania.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g. mąki pszennej+do podsypania
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    40 g. drożdży
    1 żółtko
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki roztopionego masła
    4 plastry szynki
    Dodatkowo:
    3 łyżki maku do posypana
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Szynki

Drożdżowe rogale na jogurcie z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże mieszam z cukrem i mlekiem, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki dodaje wyrośnięte drożdże, jogurt o temperaturze pokojowej, żółtko, sól, pokrojoną w maleńką kosteczkę szynkę, zagniatam ciasto, pod koniec zarabiania dodaje masło i zagniatam do momentu aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto pozostawiam na stolnicy posypanej mąką pod miseczką, na ok. 30 minut, aż ciasto wyrośnie.
  • jk 2. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagniatam i wałkuje na koło, koło radełkiem kroje na 8 części, powstałe trójkąty zwijam, od szerszego końca do węższego, tworze rogale.
  • jk 3. Rogale układam na blasze, smaruje mlekiem, posypuje makiem, pozostawiam do wyrośnięcia. Piekę ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Porady

Aby rogale udały się, trzeba dać czas aby drożdże i ciasto dobrze wyrosły, pośpiech nie jest wskazany.Rogale smakują wybornie same ale są zwolennicy smarowania ich masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jogurt Mak Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować