Pieczone pierożki (empanadas)

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pieczone w piekarniku lub smażone na głębokim tłuszczu pierogi z bardzo fajnym farszem. Super przekąska na imprezę. Można podawać z różnymi sosami u nas sprawdził się najbardziej dip paprykowy. Smakują na ciepło i na zimno. Można zrobić większą ilość i zamrozić.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto
    1 kg mąki pszennej tortowej
    ok. 450 -500 ml. mocno ciepłego mleka
    130 gramów masła
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz
    500 gramów mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
    1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą
    1 duża cebula może być czerwona
    około pół szklanki passaty pomidorowej
    sól
    ok pól łyżeczki kminu rzymskiego
    1 płaska łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    pieprz cayenne według uznania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Empanadas Przekąski

Pieczone pierożki (empanadas) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wraz z zalewą zmiksować.
    Na patelni i odrobinie tłuszczu zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę następnie dodać mięso i przyprawy. Całość smażymy od czasu do czasu mieszając około 15 minut. Po tym czasie dodajemy zmiksowaną fasolę i passatę pomidorową.
    Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 15- 20 minut do momentu aż część płynów odparuje a farsz zgęstnieje.
    Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku i studzimy.
  • 2. Ciasto na pierogi
    Mąkę przesypujemy do dużej miski dodajemy sól, jajko i roztopione masło wszystko mieszamy, następnie wlewamy stopniowo bardzo ciepłe mleko.
    Ponownie całość mieszamy, przekładamy na blat i zgniatamy na gładkie i elastyczne ciasto.
    Ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. wycinamy kółka mniej -więcej o średnicy 8 cm. Nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem, bardzo dokładnie sklejamy brzegi aby farsz nie wypływał podczas pieczenia lub smażenia.
    Tak przygotowane pierożki możemy smażyć jak np. frytki na głębokim tłuszczu z każdej strony na złoty kolor, następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    W piekarniku układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    180 stopni około 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować