Zapraszam na pieczone pierożki-empanadas z farszem pieczarkowym.
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ryżowej
3/4 szkl ciepłej wody
25 g margaryny lub masła
1/2 łyżeczki soli
farsz:
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
25 g margaryny lub masła
sól, pieprz
i 50 g margaryny do posmarowania
sezam
Pieczone empanadas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z obu mąk, wody, tłuszczu i soli zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy je na 30 min.
W tym czasie obieramy cebulę, czosnek i pieczarki i kroimy je drobno. Rozpuszczamy 25 g tłuszczu i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki zmniejszą swoją objętość i odparuje płyn. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na nieco grubsze niż na pierogi i wykrajamy duże kółka. Na środek każdego układamy po łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Widelcem robimy wzorek na złączeniu. Gotowe empanadas układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tłuszcz rozpuszczamy i smarujemy nim pierożki. Posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Komentarze