Pieczone empanadas

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Zapraszam na pieczone pierożki-empanadas z farszem pieczarkowym.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ryżowej
    3/4 szkl ciepłej wody
    25 g margaryny lub masła
    1/2 łyżeczki soli
    farsz:
    500 g pieczarek
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku
    25 g margaryny lub masła
    sól, pieprz
    i 50 g margaryny do posmarowania
    sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone empanadas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z obu mąk, wody, tłuszczu i soli zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy je na 30 min.
    W tym czasie obieramy cebulę, czosnek i pieczarki i kroimy je drobno. Rozpuszczamy 25 g tłuszczu i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki zmniejszą swoją objętość i odparuje płyn. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na nieco grubsze niż na pierogi i wykrajamy duże kółka. Na środek każdego układamy po łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Widelcem robimy wzorek na złączeniu. Gotowe empanadas układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tłuszcz rozpuszczamy i smarujemy nim pierożki. Posypujemy sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

4.49 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
empanadas

To może cię zainteresować