Kurczak w mleku kokosowym z selerowymi kluskami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś starałem się połączyć kilka składników orientalnych, kilka doskonale znanych w naszej kuchni, wykorzystać słodycz owocu pochodzącego z Ameryki Południowej, z warzywem "z własnego podwórka" i wzbogacić smak delikatnym mięsem z kurczaka. A wszystko na jednym talerzu! Jak to osiągnąć? Sposób jest całkiem prosty. Trzeba przyrządzić: kurczaka w mleku kokosowym z selerowymi kluskami. Pełna lista niezbędnych produktów, oraz szczegóły przyrządzenia tego dania, z mojego przepisu, znajdziecie w załączonym linku. Ja szczerze namawiam, życząc smacznego!



  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kluski:



    500 g selera korzeniowego

    150 g mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej



    Kurczak:



    500 g piersi z kurczaka

    150 g pieczarek

    2 łyżki sosu sojowego

    1 łyżka oleju kokosowego

    1 marchewka

    1 mała puszka ananasa

    2 papryczki czerwone (słodkie)

    250 ml mleka kokosowego

    2 łyżki sosu ostrygowego

    ¼ łyżeczki cukru palmowego



    1 pęczek natki kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kurczak w mleku kokosowym z selerowymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w mleku kokosowym z selerowymi kluskami 1. Seler obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, studzimy i mielimy na średnich oczkach. Lekko odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z mąkami (na 500 g selera-150g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej). Formujemy kluski (kształt dowolny), gotujemy w osolonym wrzątku 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.







    Na rozgrzany olej kokosowy wrzucamy filety z kurczaka pokrojonego w kostkę, oczyszczone i pokrojone pieczarki, dodajemy sos sojowy. Dusimy przez 5 minut.

    Do mięsa dodajemy ananasa wraz z zalewą, marchewkę startą na wiórki, papryczki pokrojone w krążki, zalewamy mlekiem kokosowym dusimy przez 5 minut. Pod koniec dodajemy sos ostrygowy i odrobinę cukru palmowego.

    Podajemy z kluskami i posiekaną natką kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować