Moja propozycja na upalne dni sernik na zimno z sezonowymi owocami. W tym przepisie najlepiej sprawdzają się owoce mrożone, które zmiksowane z serem czynią go owocowym. Pycha
Sernik "owocowe smoothie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmiary formy do pieczenia: 22cm x 33cm
Formę do pieczenia dno i boki wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć (w malakserze lub wałkiem), wymieszać z masłem i cukrem. Wyłożyć je na przygotowany spód formy, docisnąć ( świetnie się do tego sprawdza dno szklanki). Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.
2.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem. W osobnym naczyniu zmiksować ser z cukrem. Gdy masa stanie się kremowa dodać owoce, miksować, zmniejszyć obroty miksera i dodać ubitą śmietanę kremówkę, wymieszać. Dodać żelatynę ( żelatyna ma być ostudzona ale lekko ciepła) delikatnie zmiksować.
3.Gotową masę przełożyć do formy, wyrównać, schładzać w lodówce min. 4 godziny. Moja rada-ciasto po wyjęciu z lodówki chwycić po obu stronach za folię aluminiową. Przełożyć na deskę lub tacę, w ten sposób sernik będzie nam łatwiej kroić.
* szklanka ma pojemność 250m
** gdy chcemy użyć świeżych owoców zwiększamy ilość cukru do 1 szklanki
Komentarze