Kruche ciasto kakaowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. Tortownicę smarujemy masłem i wsypujemy bułką tartą. Większą porcję ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy, formujemy wyższe brzegi. Drugą część ciasta mrozimy w zamrażarce ( w woreczku foliowym ). Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki. W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Pianka:
Białka miksujemy na sztywno i partiami wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy budyń, miksujemy do połączenia.
Wyjmujemy blaszkę z ciastem z lodówki i posypujemy 2 łyżkami bułki tartej, wykładamy piankę, pokrojone gruszki wciskamy w piankę, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Komentarze