Kruche ciasto kakaowe z gruszkami

3.75 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne ciasto z gruszkami. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam do kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto :
    2 szklanki mąki
    20 dag masła
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    4 łyżki wody

    Na piankę :
    4 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 opakowania jasnego budyniu

    Ponadto :
    3 duże gruszki
    2 łyżki bułki tartej do posypania na ciasto
    tortownica 26 cm
    masło do tortownicy
    bułka tarta do tortownicy
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Kruche ciasto kakaowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. Tortownicę smarujemy masłem i wsypujemy bułką tartą. Większą porcję ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy, formujemy wyższe brzegi. Drugą część ciasta mrozimy w zamrażarce ( w woreczku foliowym ). Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki. W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.

    Pianka:
    Białka miksujemy na sztywno i partiami wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy budyń, miksujemy do połączenia.

    Wyjmujemy blaszkę z ciastem z lodówki i posypujemy 2 łyżkami bułki tartej, wykładamy piankę, pokrojone gruszki wciskamy w piankę, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować