Zapraszam na ciasto z winogronami i budyniową pianką. Ciasto jest lekkie jak chmurka i jest pyszne. Polecam.
2 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
Na ciasto :
1 szklanka mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały cukier waniliowy
Na piankę :
2 białka
1/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
Ponadto :
20 dag winogron
masło do wysmarowania tortownicy
bułka tarta do wysypania tortownicy
tortownica o średnicy 18 cm
Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, dodajemy jajka i masło, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 70% i 30% przekładamy do woreczków foliowych i wkładamy do zamrażalnika.
W międzyczasie tortownice smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Winogrona myjemy i osuszamy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika ( większą część ) na stolnice i rozwałkowujemy, przekładamy do tortownicy, robimy rant.
Pianka : białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i miksujemy, wsypujemy budyń , miksujemy do połaczenia. Piankę wylewamy na ciasto, układamy winogrona. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze