Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką

3 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Zapraszam na ciasto z winogronami i budyniową pianką. Ciasto jest lekkie jak chmurka i jest pyszne. Polecam.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Na ciasto :
    1 szklanka mąki
    1/2 kostki masła
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 mały cukier waniliowy
    Na piankę :
    2 białka
    1/4 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    Ponadto :
    20 dag winogron
    masło do wysmarowania tortownicy
    bułka tarta do wysypania tortownicy
    tortownica o średnicy 18 cm
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Kruche ciasto z winogronami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy, dodajemy jajka i masło, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 70% i 30% przekładamy do woreczków foliowych i wkładamy do zamrażalnika.
    W międzyczasie tortownice smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
    Winogrona myjemy i osuszamy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki.
    Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika ( większą część ) na stolnice i rozwałkowujemy, przekładamy do tortownicy, robimy rant.
    Pianka : białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i miksujemy, wsypujemy budyń , miksujemy do połaczenia. Piankę wylewamy na ciasto, układamy winogrona. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować