Moja lekka propozycja na babkę Wielkanocną. Pomimo braku tłuszczu jest wilgotna i pyszna, mogłaby być odrobinę słodsza. Porcja 100 g to tylko 192, klasyczna wersja na oleju w 100 g ma około 400-420 kcal.
Składniki:
190 g puree z dyni
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g ksylitolu
20 g kakao
200 g jogurtu naturalnego 2%
4 jajka
Skórka otarta z cytryny
2 łyżki mleka
Szczypta soli
Dwukolorowa babka bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, ksylitol. Wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać ksylitol i utrzeć mikserem na jasny krem.
2.Następnie stopniowo dodawać jogurt i cały czas ucierać.
3.Do masy żółtkowo-jogurtowej dodawać po łyżce puree dyniowego i wymieszać do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać, tylko do połączenia składników.
4.Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i mleko i wymieszać aż masa będzie w jednym kolorze. Do drugiej część dodać otartą skórkę z cytryny, połączyć.
5.Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę podzielić na dwie części. Każdą dodać do jednej porcji ciasta i delikatnie wymieszać.
6.Do formy na babkę z kominem na przemian kolorami układać ciasto. Piec w 180 st około 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i ostrożnie wyjąć z formy. Oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze