Dwukolorowa babka bez tłuszczu

4.5 (148 ocen)

Moja lekka propozycja na babkę Wielkanocną. Pomimo braku tłuszczu jest wilgotna i pyszna, mogłaby być odrobinę słodsza. Porcja 100 g to tylko 192, klasyczna wersja na oleju w 100 g ma około 400-420 kcal.

Składniki:

  • 190 g puree z dyni
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    80 g ksylitolu
    20 g kakao
    200 g jogurtu naturalnego 2%
    4 jajka
    Skórka otarta z cytryny
    2 łyżki mleka
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Dwukolorowa babka bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gs6sgc 1. Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, ksylitol. Wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać ksylitol i utrzeć mikserem na jasny krem.
  • image-1r85xhh 2. Następnie stopniowo dodawać jogurt i cały czas ucierać.
  • image-299dxxq 3. Do masy żółtkowo-jogurtowej dodawać po łyżce puree dyniowego i wymieszać do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać, tylko do połączenia składników.
  • image-1ibow4q 4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i mleko i wymieszać aż masa będzie w jednym kolorze. Do drugiej część dodać otartą skórkę z cytryny, połączyć.
  • image-0pf55u6 5. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę podzielić na dwie części. Każdą dodać do jednej porcji ciasta i delikatnie wymieszać.
  • image-106u8bn 6. Do formy na babkę z kominem na przemian kolorami układać ciasto. Piec w 180 st około 40-50 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i ostrożnie wyjąć z formy. Oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować