Dwukolorowa babka z majonezem

4.99 (199 ocen)

Na Wielkanoc nie może zabraknąć babki, majonez podkreśli jej smak i będzie pięknie się prezentować na świątecznym stole

Składniki:

  • 4 jajka, ¾ szkl. cukru, cukier waniliowy, ½ szkl. mąki pszennej, ½ szkl. mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 czubate łyżki majonezu, 1 łyżka kakao, 1 łyżka wiórek kokosowych

    Dodatkowo: margaryna i wiórki kokosowe do wysmarowania formy, kilka kostek białek czekolady od oblania, kolorowe wiórki kokosowe do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.99 (199 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery Majonez

Dwukolorowa babka z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy majonez. Ciasto dzielimy na 2 nierówne części. Do 1 mniejszej dodajemy kakao, do 2 większej wiórki kokosowe. Formę na babkę smarujemy roztopioną margaryną, wysypujemy wiórkami. Wlewamy jasne ciasto, następnie ciemne. Pieczemy ok. 40 min. w 170 stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po wystudzeniu oblewamy rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować