Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne

  • wyświetlono: 1724 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Christmas Rich Fruit Cake. Pełne rodzynek, pełne korzennego aromatu. I alkoholu.Inspirowane przepisem Nigelli Lawson.

PolskaGotuje
  • 12 porcje
  • Średni

Składniki

- rodzynki: 700 gramów
- koryntki: 300 gramów
- wiśnie kandyzowane: 100 gramów
- posiekane pekany: 150 gramów
- burbon lub brandy: 400 mililitrów
- masło: 300 gramów
- cukier trzcinowy: 180 gramów
- otarta skórka z cytryny: 2 łyżeczki
- jajka: 4 sztuki
- melasa lub miód: 2 łyżeczki
- esencja migdałowa: 1 łyżeczka
- mąka: 300 gramów
- mielone goździki: 0.5 łyżeczki
- mielony cynamon: 1 łyżeczka
- mielony imbir: 0.5 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne

  • Tradycyjne świąteczne ciasto angielskie1. Dzień wcześniej - wsypujemy suszone owoce do rondla i zalewamy alkoholem. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, a po wystudzeniu przykrywamy i odstawiamy na noc.

    Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 150 st. i przygotowujemy tortownicę (to bardzo ważne, bo ciasto długo się piecze i papieru musi być dużo). Boki wykładamy podwójną warstwą papieru , a dno potrójną warstwą.
  • Tradycyjne świąteczne ciasto angielskie2. Masło ucieramy z cukrem, a następnie mieszamy ze skórką otartą z cytryny. Wbijamy jajka pojedynczo, za każdym razem dobrze ucierając. Dodajemy melasę lub miód.

    Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Do ciasta dodajemy na zmianę porcje namoczonych owoców na zmianę z porcjami suchych składników, za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy posiekane pekany. Przekładamy masę do przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 150 st. przez ok. 3 godziny (po 2,5 godz. zaczynamy sprawdzać patyczkiem).
  • Tradycyjne świąteczne ciasto angielskie3. Po upieczeniu ciasto skrapiamy kilkoma łyżeczkami burbona lub brandy (lub innego alkoholu). Owijamy ciasto w tortownicy podwójnie aluminiową folią. Ciasto będzie wolniej stygło, a zatrzymana para nie dopuści do wysychania z wierzchu.

    Gdy ciasto całkowicie ostygnie, wyjmujemy je z formy i ponownie owijamy folią. Przechowujemy w hermetycznym pojemniku przez co najmniej 3 tygodnie, skrapiając co kilka dni lub raz w tygodniu alkoholem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimapiernikciasto świątecznebakalieboże narodzeniekekskuchnia angielskalaureat konkursubakaliowe_wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto goździkowe

Dodane przez: anita176

Goździkowe ciasto świąteczne

Szybkie i pyszne ciasto doskonale...

pawi

Dodane przez: viki2903

Ciasto pawi ogon w wersji świątecznej

Rolady z musem truskawkowym w cieście...

Zachwyca smakiem. Idealne na świąteczny stół.

Dodane przez: alinakutno

Ciasto świąteczna śliwka

Od najmłodszych lat lubię przygotowywać...

Świąteczne ciasto cynamonowe

Dodane przez: PolskaGotuje

Świąteczne ciasto cynamonowe

Ciasto jest bardzo aromatyczne....

Angielska filiżanka

Dodane przez: Cukiereczek

Angielska filiżanka na deser

Z Wielką Brytanią związany jest...

Wuzetka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Wuzetka tradycyjna

Uwielbiam to ciasto, jest proste,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE